Media
Drupal logo
Tekst

Drupal mede-oprichter van de Open Website Alliance

 

Door: Imre Gmelig Meijling

Op: 5 februari 2024

Leestijd: 3 minuten

Tekst

De organisaties achter Drupal, Wordpress, Typo3 en Joomla zijn een internationale samenwerking gestart om de keuze voor open source verder te stimuleren. Aanleiding is de oproep aan de EU om keuzevrijheid en veiligheid op internet te beschermen. Met de samenwerking willen de aangesloten platformen de wereldwijde communities aan elkaar verbinden en strategisch inzetten op de zakelijke markt. 

De Open Website Alliance zet zich in voor de promotie van open source software richting zakelijke beslissers. Het verbetert ook de samenwerking tussen de ontwikkelaars en professionals die de systemen dagelijks gebruiken. De Open Website Alliance is een samenwerking tussen de Drupal AssociationOpen Source Matters (Joomla), de TYPO3 Association en WordPress. Samen goed voor ruim 50% van alle websites in de wereld. 

De organisaties delen veel kernwaarden en uitgangspunten zoals openheid, vertrouwen en kwaliteit. Ander open source contentmanagementsystemen en platformen worden uitgenodigd zich aan te sluiten. 

Data ownership

De Drupal Association is de organisatie die Drupal wereldwijd aanbiedt en ondersteunt, maakte de samenwerking afgelopen weekend bekend op FOSDEM, de internationale open source conferentie in Brussel. 

“In een tijd waarin de markt mensen dwingt om het eigenaarschap over hun data op te geven (data ownership), biedt open source een betrouwbaar alternatief. Met deze nieuwe samenwerking kunnen wij gebruikers en organisaties inspireren en helpen om de controle te nemen over hun software, hun data en hun eigen identiteit. Zo zorgen we voor een beter internet.” zegt Tim Doyle, CEO van de Drupal Association.

Cyber Resilience Act

Met de nieuwe Europese Cyber Resilience Act (CRA) moet Europese software en hardware beter worden beschermd. Het wetsvoorstel borgt de veiligheid echter onvoldoende. Bovendien tast het een aantal essentiële waarden aan die de EU beoogt, waaronder gelijkheid, vrijheid van keuze en een eerlijke marktwerking. In een open brief aan de Europese Unie roept de Open Web Alliance op om de mogelijkheden die open source  biedt met de nieuwe wetgeving niet te beperken. Free and Open Source (FOSS) draagt in belangrijke mate bij aan de digitale innovatie in Europa en sluit aan bij de Europese waarden. De komst van nieuwe wet is één van de redenen waarom de samenwerking tot stand is gekomen. 

Strategische samenwerking

De samenwerking verbindt de aangesloten partijen tot op strategisch niveau. Zo kunnen zij makkelijker gezamenlijk strategie bepalen en campagnes voeren. Zij willen ook voorzien in de verbinding van initiatieven die al leven in de eigen communities, die elk uit tienduizenden mensen bestaan. Het voorzitterschap van de Open Website Alliance zal tussen de aangesloten partijen rouleren. Beslissingen worden in concensus genomen. 

Gezamenlijke missie 

In het missie statement zeggen de aangesloten partijen zich te willen richten op zakelijke beslissers en ontwikkelaars die een website of online platform gaan realiseren. Hierbij wil de Open Website Alliance hen stimuleren om voor open source te kiezen. Deze keuze is allesbepalend, volgens de partijen. Niet alleen voor de eigen platformen, maar ook voor andere open source systemen, onder andere die waar zij zelf op leunen, zoals Symfony en Linux. 

De organisatie wil ook de perceptie van open source in het algemeen verbeteren en de betrouwbaarheid van open source belichten. Het wil een voorbeeld zijn door een platform te bieden waar leden best practices kunnen delen. 

Open Web Manifesto

Naast de nieuwe samenwerking, onderschrijven de leden van de Open Website Alliance het Open Web Manifesto. Dit manifesto dat eerder door de Drupal Association werdt gelanceerd, is een commitment om te zorgen voor vrijheid en decentralisatie op internet: “Iedereen in de wereld, ongeacht achtergrond, identiteit, rijkdom of status heeft een plaats in het Open Web. Het is hulpmiddel dat we delen én waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn. Allen door het maken van bewuste keuzes en met gezamenlijke inspanning kunnen we dit bewerkstelligen én behouden.”

Imre Gmelig Meijling, CEO van React Online is lid van de board of directors van de Drupal Association: “Het Open Web Manifesto is een oproep om te zorgen voor digitale toepassingen die de privacy van mensen en de vrijheid van meningsuiting beschermen. Het daagt ons uit om ervoor te zorgen dat het internet de ook voor komende generaties digitale experts toegankelijk blijft en mee kan groeien. Daarnaast willen we het internet en haar gebruikers beschermen tegen controle en macht van een kleine minderheid.”

“We zijn vandaag de dag bezig met hoe de digitale wereld werkt en hoe deze zich ontwikkeld. Dit zal bepalend zijn voor hoe toekomstige generaties leven, werken, verbinden en hoe zij zichzelf manifesteren. Zolang onze software bestaat, biedt dit een basis om de toekomst te bouwen op open source, toegankelijk en open voor continue verbetering.” aldus de samenwerkende partijen.

Tekst

React Online en Drupal

React Online is Drupal expert en Goud Partner van Stichting Drupal Nederland en lid van de Board of Directors van de Drupal Association. We dragen bij met kennis, code en het organiseren van evenementen als  DrupalConDrupaljam, de Splash Awards en de Drupal Tech Talk. We doen wereldwijd marktonderzoek onder ruim 100 digitale bureau's met de Drupal Business Survey

Meer over Drupal

Media
Imre Gmelig Meijling en Jean-Paul Vosmeer, board members bij de Drupal Association en Stichting Drupal Nederland
Tekst

Drupal

Drupal logo

De Drupal Association is één van de oprichters van de Open Website Alliance. De organisatie beheerd Drupal en biedt ontwikkelaars en professionals wereldwijd de mogelijkheid om Drupal te gebruiken en samen te werken. In Nederland is Drupal vertegenwoordigd door Stichting Drupal Nederland. Jean-Paul Vosmeer, COO bij React Online is bestuurslid. 

React Online realiseert online platformen en digitale oplossingen met Drupal. Doordat Drupal open source is bespaar je kosten en ben je niet afhankelijk van één leverancier. Daarnaast blijft data en content 100% van jou. Drupal is zeer geschikt om te koppelen met backoffice en headless toepassingen en bekend vanwege het hoge beveiligingsniveau. 

Dit artikel en de content is vrij te gebruiken CC BY-NC-SA 4.0

 

 

Meer weten over de voordelen van open source?

Neem contact op met Imre en hij verteld je er graag meer over.

Imre Gmelig Meijling