Media
Wordpress vs Drupal
Tekst

Drupal versus Wordpress

Photo by Raquel Martínez on Unsplash

 

Imre Gmelig Meijling

31 juli 2023

Tekst

Open-source CMS systemen

Er zijn veel contentmanagementsystemen (CMS) beschikbaar waar websites en online platformen mee kunnen worden gerealiseerd. Twee van de meest populaire zijn Drupal en WordPress. Beiden zijn gebaseerd op PHP en open-source, wat betekent dat ze gratis beschikbaar zijn voor iedereen, dus geen licentiekosten. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen deze twee systemen en welke het beste past bij jouw behoeften. 

WordPress is het meest gebruikte CMS over het volledige spectrum van professionele websites tot hobby websites. Drupal scoort het best bij Top Ranking websites en High Trafic websites. 

 

Gemakkelijk in gebruik 

Een belangrijke factor bij het kiezen van een CMS is de gebruiksvriendelijkheid. WordPress staat bekend om zijn intuïtieve interface en het eenvoudige installatieproces, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is voor zowel beginners als gevorderde gebruikers. Drupal is daarentegen complexer en vereist meer technische kennis. Dit maakt het minder toegankelijk voor beginners, maar het biedt meer flexibiliteit en functionaliteit voor ontwikkelaars. Drupal is daarentegen weer gespecialiseerd in meertalige content en heeft een API-first aanpak. 

Wat is gemak? Daar kun je op verschillende manieren naar kijken. De één vindt het zelf kunnen toevoegen van functionaliteiten met plug-ins gemakkelijk (WordPress), de ander vindt dat je juist niet hoeft na te denken over techniek (Drupal). Bij React Online adviseren we vaak voor het laatste: wij vinden dat redacteuren zich met de inhoud moeten bezighouden en niet met de techniek of de opmaak. Dit is één van de redenen dat we voor Drupal kiezen voor contentmanagement.  

Linker kolom

Wordpress

WordPress is ideaal voor kleine tot middelgrote websites met blogs en portfolio's. Het is eenvoudig te installeren, gemakkelijk te onderhouden en heeft een enorm aanbod aan templates (voor standaard vormgeving) en plug-ins (voor functionaliteiten). Het is ook eenvoudig om inhoud te creëren en te publiceren zonder technische kennis.  

Rechter kolom

Drupal

Drupal wordt in de regel geschikter gevonden voor grotere, complexere websites met meer geavanceerde functies en maatwerk. Het biedt veel flexibiliteit en schaalbaarheid en heeft een robuustere beveiliging en prestaties. Daarnaast blinkt Drupal uit doordat meertaligheid out-of-the-box beschikbaar is. Hierdoor kunnen meertalige websites robust worden opgezet en voorzien van een verbinding met vertaalburau's.

Linker kolom

De voordelen van WordPress

  • Vriendelijk voor beginners 
  • Backward compatibel 
  • Uitgebreide beheeromgeving 
  • Makkelijk zelf uit te breiden 
  • Veel (commerciële) templates beschikbaar 
  • Veel (commerciële) plug-ins beschikbaar 
  • Goede pagebuilders zoals Gutenberg 
Rechter kolom

De Voordelen van Drupal

  • Modulair in opbouw 
  • Flexibel contentsysteem voor kleine en grote redacties 
  • Sterke meertalige ondersteuning 
  • Krachtige opzet voor multi-sites: meerdere merken en websites 
  • Uitgebreide mogelijkheden voor beheerrollen en workflows 
  • Hoge beveilingsstandaarden 
  • API-first: voor koppeling met backoffice en headless toepassingen 
Tekst

Beschikbaarheid

Een ander belangrijk aspect is de beschikbaarheid van plug-ins, in Drupal modules genaamd. Beide systemen hebben een grote internationale gemeenschap van ontwikkelaars die modules en plug-ins maken om de functionaliteit van de systemen uit te breiden. WordPress heeft zo’n 58.000 modules beschikbaar en Drupal ongeveer 50.000. Bij WordPress zijn deze plugins zowel betaald als gratis en door de open admin is het eenvoudiger om specifieke functies toe te voegen aan een website. Drupal daarentegen heeft een robuustere architectuur, waardoor het gemakkelijker is om op maat oplossingen te maken die aansluiten bij specifieke wensen en behoeften. 

Linker kolom

Beveiliging 

Veiligheid is een belangrijk aspect van elk online platform. Beide systemen hebben een goede reputatie op het gebied van beveiliging. Drupal heeft een sterkere focus op veiligheid en is minder kwetsbaar voor aanvallen dan WordPress. Drupal heeft ook een team van beveiligingsexperts die toezicht houden op de veiligheid van het systeem en volgens een strict regime en met regelmaat updates en patches uitbrengen om eventuele beveiligingsproblemen aan te pakken. 

Rechter kolom

Maatwerk 

Als het gaat om maatwerkoplossingen heeft Drupal de overhand. Het biedt meer mogelijkheden om snel aangepaste functionaliteiten te maken. Met de flexibele architectuur kunnen complexere websites worden gerealiseerd met unieke functies. En hoewel organisaties vaak streven naar minder maatwerk, bevat elk platform maatwerk, want elke organisatie is uniek. WordPress is meer gericht op templates en plug-ins en biedt minder flexibiliteit als het gaat om maatwerkoplossingen. 

Tekst

Conclusie 

Drupal en Wordpress hebben elk hun eigen sterke punten en zijn geschikt voor verschillende soorten websites en online platformen. Als je een online platform zoekt waar de redactie zo flexibel mogelijk met content aan de slag moet en waar nieuwe functionaliteiten snel moeten kunnen worden toegevoegd, dan is React Online jouw partij. Al ruim 20 jaar realiseren wij digitale toepassingen en websites onder andere met Drupal

Tekst

Wie gingen je voor?

Met deze mooie merken werken we samen aan online resultaat. 

Bekijk ons werk

Linker kolom
Rechter kolom
Benieuwd welk CMS het beste bij jouw organisatie past?

We leggen het je graag uit!

Imre Gmelig Meijling - CEO React Online