Media
Drupal 10 en React Online
Tekst

Drupal 10 Upgrade 

 

door Imre Gmelig Meijling

op 28 maart 2023

Leestijd: ca. 5 minuten

Tekst

Voorkom risico's, doe een upgrade 

Als je gebruik maakt van Drupal dan is de kans groot dat je nog geen Drupal versie 10 hebt. Vanaf 1 november komen er dan geen updates meer uit voor jouw Drupal versie, waardoor je (beveilings)risico's loopt. Ook wordt doorontwikkelen moeilijker en kostbaarder. Ons advies: heb je Drupal 7, 8 of 9? Laat ons een upgrade doen. Dan kun je de komende jaren weer vooruit met jullie CMS. We zetten alvast wat zaken op een rijtje over een upgrade naar Drupal 10.  

Drupal is een open source content management systeem waar tien duizenden professionals dagelijks gebruik van maken. Onder andere Slachtofferhulp Nederland, Ennatuurlijk en Opple zetten Drupal in om online doelstellingen te realiseren. Drupal bestaat ruim 20 jaar en vele contentgedreven websites wereldwijd maken er gebruik van. Er draaien echter nog steeds websites op Drupal versie 7, 8 en 9. Dit jaar is het tijd om die te gaan upgraden naar de nieuwste versie zodat je verzekerd blijft van veiligheidsupdates en andere verbeteringen.  

Linker kolom

Drupal 7, 8 en 9 

De ondersteuning op Drupal versie 7 en 9 stopt op 1 november 2023. Dit betekent dat er vanaf dan geen beveilingingsupdates en andere verbeteringen worden uitgebracht. De ondersteuning op Drupal versie 8 werd in 2021 al gestopt. De ondersteuning op Drupal 7 loopt nog door tot dit jaar omdat de upgrade naar een nieuwe versie groter is dan bij andere versies, vanwege de overstap naar Symfony, de onderliggende motor van Drupal. Ook de pandemie was een reden om organisaties nog wat langer de tijd te geven.  

Rechter kolom

Wat moet ik doen? 

Laat ons een korte Drupal Upgrade Assessment doen van jullie website. We beoordelen elke website op complexiteit en de mate waarin we de website (kosten) efficiënt kunnen onderhouden en doorontwikkelen. Wij hebben veel ervaring met Drupal en we ontwikkelen dagelijks contentgedreven websites en online platformen met diverse backoffice koppelingen. We wonnen daarmee diverse prijzen, waaronder de Splash Awards. Neem contact met ons op over de te nemen stappen. Wij leggen je graag uit hoe het in zijn werk gaat en wat erbij komt kijken. Na de Assessment maken we een voorstel voor de upgrade. 

Linker kolom

Wat kost een Drupal upgrade?  

Dit is vaak het moment om zelf goed naar jullie website te kijken, te beoordelen welke content je wilt behouden en hoe de website aan kan blijven sluiten bij jullie wensen én die van jullie bezoekers. Websites verschillen van elkaar, de ene is complexer dan de andere. Het is daarom lastig om in te schatten hoeveel een upgrade kost. 

Rechter kolom

Afhankelijk van jullie website en de Drupal versie, is een upgrade meer of minder werk. Drupal 7 is doorgaans een grote stap: een groot deel van de website maken we opnieuw. Dit komt omdat Drupal 7 al ruim tien jaar oud is. Veel zaken zijn sindsdien anders en beter geregeld. Een Drupal 7 upgrade neemt al snel een aantal weken tot maanden in beslag. Drupal 8 en 9 websites maken gebruik van Symfony en zijn ‘makkelijker’ te upgraden. Die kunnen grotendeels 'as-is' geüpgraded worden, waarbij wij meteen zaken opschonen. Dit is doorgaans binnen een paar dagen geregeld.  

Tekst

De voordelen 

Een upgrade naar Drupal 10 zorgt voor een goed beveiligde website die de komende jaren meekan en (kosten)efficiënt kan worden doorontwikkeld. Content beheren is makkelijker geworden en de nieuwere Drupal versie is beter toegerust op mobiel gebruik. Ook meertaligheid en digitale toegankelijkheid is beter geworden. Met het nieuwe vertaalsysteem kun je content nog makkelijker in de juiste taal zetten.  

Drupal heeft een sterke reputatie als het gaat om informatiebeveiliging. Beveilingsproblemen worden doorgaans snel gedetecteerd en verholpen. Met onze beheerovereenkomst zorgen we ervoor dat we direct je website bijwerken.  

Media
Drupal 10
Tekst

Wat gebeurt er als ik niets doe? 

Er gebeurt waarschijnlijk niets en je website blijft gewoon werken. Het is echter niet aan te raden. Zonder upgrade loopt jullie online platform beveilingsrisico’s, aangezien er geen updates meer gaan uitkomen. Vrijwel elke website verwerkt persoonsgegevens (IP-nummers zijn ook persoonsgegevens) en niemand wil het risico lopen om gehacked te worden. Daarnaast wordt het voor ons steeds moeilijker om de website te kunnen blijven ondersteunen. Niet alle technologie blijft beschikbaar waardoor onderhoud en uitbreidingen onnodig duur worden of zelfs onmogelijk. Het is ook goed om te bedenken dat elke investering die je doet in een verouderd platform, mogelijk opnieuw gedaan moeten worden als je toch een upgrade gaat doen. Genoeg redenen om bij te blijven dus. 

Tekst

Wie gingen je voor?

Met deze mooie merken werken we samen aan online resultaat. 

Bekijk ons werk

Linker kolom
Rechter kolom
Meer weten?

Met een Drupal 10 upgrade ben je weer klaar voor de toekomst. We praten graag over technologie en over Drupal! Ook wat dit voor jou kan betekenen.

Imre Gmelig Meijling - CEO React Online