End-of-life Drupal 7

Al eerder schreven we over de end-of-life verklaring van Drupal 7 en Drupal 8. Inmiddels zijn we minder dan één jaar verwijderd van de daadwerkelijke End Of Life (EOL) datum: november 2022.

Om websites mee te kunnen ontwikkelen met de snel veranderende vraag van de doelgroep is het nodig om met regelmaat nieuwe technieken te omarmen. Dit wordt in softwareland vaak aangeduid met een major versie nummer. Het upgraden naar een major versie kan echter een behoorlijke impact hebben. Bij Drupal 7 betekent upgraden naar een nieuwere major versie dat je de website grotendeels opnieuw moet ontwikkelen. Deze stap gaat dan ook vaak gepaard met een veranderende behoefte en/of nieuwe positionering van de organisatie.

Upgrade Drupal 7 naar Drupal 9

Er zijn nog veel websites die draaien op Drupal 7, hiervoor heeft een upgrade naar Drupal 9 een grote impact. Deze basisversie is inmiddels meer dan 10 jaar oud en de veiligheid is niet meer gewaarborgd na november 2022.

Helaas is het niet zomaar mogelijk om Drupal 7 naar Drupal 9 te upgraden, hiervoor verschillende de technieken te veel van elkaar. Vooral de voorkant (design en werking) van de website moet volledig aangepakt worden. De upgrade gaat dan ook vaak gepaard met wijzigingen die toch al op de planning staan zoals een nieuwe look & feel, betere responsive weergave of andere structuur en techniek.

Gaat mijn website eind 2022 dan offline?

Nee, de website blijft ook werken na november 2022. (Er zijn zelfs nog Drupal 6 websites online en deze is al veel eerder EOL verklaard) Er komen alleen geen nieuwe beveiligingsupdates meer uit. Dit kan dus een potentieel risico opleveren wanneer er een lek ontdekt wordt in de kern of een van de modules. Voor een zeer actieve website met opslag van persoons- en andere privacy-gevoelige informatie is het daarom zeker aan te bevelen om nu alvast na te denken over een upgrade. Daarnaast is het doorinvesteren in een EOL website niet aan te bevelen aangezien die ontwikkeling bij een uiteindelijke upgrade opnieuw gedaan moeten worden.

Heb je een redelijk statische website in Drupal 7 waar niet veel aan verandert dan kun je ervoor kiezen om nog even niets te doen totdat je toe bent aan een migratie of een nieuwe website. We bevelen deze stap zeker niet aan, maar is voor sommige van onze relaties wellicht een (tijdelijke) optie.

Ons advies

Heb je een bedrijfskritische website of zijn er veel persoonsgegevens aanwezig in de website, dan moet je nadenken over de upgrade naar Drupal 9, maar ook als het tijd wordt om de functionaliteit en/of look & feel goed aan te pakken is dit het moment om de overstap te maken!

Voor de meeste organisaties werken we continu aan de website, we verbeteren ervaringen vanuit de customer Journey en bouwen aan nieuwe functionaliteit. Voor hen is het zaak om zo snel mogelijk over te stappen naar Drupal 9. We willen deze werkzaamheden liever niet dubbel uit voeren.

Heb je al een Drupal 8 website? Dan verloopt de upgrade naar Drupal 9 (en later Drupal 10) een stuk makkelijker. Gelukkig is het upgrade proces vanaf Drupal 8 een stuk eenvoudiger geworden, hier heeft de Drupal Community flinke stappen gemaakt.

Wil je weten wat dit voor jou betekent? Neem dan nu contact op met support@reactonline.nl of jouw contactpersoon.

05 januari 2022