Media
Poppetjes van Popeye en Brutus
Tekst

DDoS-aanval: Een duel tussen cybersecurity en chaos

 

door Jean-Paul Vosmeer

op 17 april 2024

Leestijd: ca. 2 minuten

Foto: thomas RICHARD/Unsplash

Tekst

De paniek slaat toe. Jouw websites liggen plat en tot overmaat van ramp weigeren ook Office365 en andere gekoppelde diensten. Een allesverlammende DDoS-aanval, met meer dan 20.000 requests per seconde, houdt jouw online aanwezigheid gegijzeld. Dit is een waar gebeurd verhaal.

Door dit soort malafide verkeer blokkeerde de provider het betreffende domein en de DNS-servers om zo haar andere klanten te beschermen. In 2023 overkwam het ons en één van onze opdrachtgevers. De gevolgen waren ingrijpend. Niet alleen was de website onbereikbaar, ook het klantenportaal lag eruit, de communicatie met de buitenwereld en alle kritische bedrijfsprocessen kwamen abrupt tot stilstand.

De aanleiding? Een ogenschijnlijk onschuldige pagina met een onderwerp dat prompt de aandacht trok van wereldwijde hackers. Dit was de realiteit die we recent het hoofd moesten bieden. In zo'n cruciaal moment vlieg je in de actiestand. Alles moet weer snel draaien, want stilstand is geen optie.

Tekst

Wat is een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service), is een cyberaanval waarbij veel systemen tegelijk een netwerk of website overspoelen met enorm veel verkeer (vaak nepberichten) waardoor de server het niet meer aankan en uitvalt. Het verkeer is vaak afkomstig van een netwerk van geïnfecteerde computers: een botnet. Deze computers zijn vaak besmet met malware zonder dat de eigenaren het weten en worden gebruikt als pionnen in de aanval.

Foto van Phil Shaw/Unsplash

Media
Stormtroopers van Star Wars
Tekst

Verweer voor cyber-zelfverdediging

Bij een DDoS aaval zorgen we er als eerste voor dat de domeinnamen worden ondergebracht bij een registrar die gewapend is tegen DDoS aanvallen en andere malafide internetactiviteiten. Achter ons Advanced Security Platform vinden DNS-servers en websites een veilig toevluchtsoord. We implementeren intelligente verkeersregulering en limiting, waarbij alleen doorgelaten wordt wat onze systemen aankunnen. Daarnaast installeren we een wasstraat voor al het verkeer, waar verdachte activiteiten direct worden gedetecteerd en geëlimineerd. Het resultaat: een indrukwekkende reductie van 99% van alle aanvallen. Op dat moment klaart de mist op en komen alle diensten weer online.

Tekst

De cybersecurity dans

De structurele oplossing gaat verder dan het verhelpen van de calamiteit. Informatiebeveiliging heeft blijvend aandacht nodig. In de nasleep starten we met de fijntuning. Verdacht verkeer? Geen toegang. Bekende hackpogingen? Een halt toegeroepen. Een continue verbetering, want een DDoS-aanval is vaak een kat-en-muisspel. Hoewel absolute preventie onmogelijk is, hebben we de tools om de impact tot een minimum te beperken, snel te reageren en continu te finetunen voor maximale weerbaarheid.

Linker kolom

7 tips voor een betere informatie beveiliging

Middelste kolom

1. DNS

Zorg dat jouw domeinnaam en DNS zijn ondergebracht op een omgeving dat een grote hoeveelheid dataverkeer aan kan.

Rechter kolom

2. Monitoring

Neem maatregelen om malafide internetverkeer op je website te detecteren en te blokkeren. 

Linker kolom

3. Optimaliseren

Blijf verdacht verkeer monitoren en optimaliseer op basis van ervaringen.

Middelste kolom

4. Landelijke wasstraat

Zorg dat jouw provider is aangesloten bij de landelijke wasstraat, zodat deze ook grotere DDoS-aanvallen aankan.

Rechter kolom

5. Rekenkracht

Voorkom 'zware pagina's' waarvoor veel rekenkracht nodig is, zodat je servers meer verkeer aankunnen.

Linker kolom

6. Security by Design

Security by Design: denk vooraf na over kwetsbaarheden en gevolgen.

Middelste kolom

7. Structurele controles

Plan structurele controles en reviews met je team en je ICT- of webpartner. Dit bespaart geld en mogelijk veel ellende. 

Tekst

Security en Privacy by Design voor Bosman

Het zorgplatform van Bosman is met Security en Privacy by Design principes ontwikkeld en voldoet aan alle richtlijnen van de OWASP top 10. 

Lees meer

Media
Kind lacht met skatebord op zijn schouders
Tekst

Preventie is het devies

Een DDoS-aanval is een ware test van veerkracht en paraatheid. Wij adviseren altijd om in te zetten op preventie. We kijken vooraf mee hoe we het beste voorbereid zijn, zodat we snel een aanval kunnen afslaan en verdere schade kunnen minimaliseren. Voorkomen is beter dan genezen. 

Ons Advanced Security Platform en ervaring op het gebied van informatiebeveiliging kan helpen om een ramp te voorkomen. We denken graag met je mee om jouw digitale toepassing veilig te houden of te maken.
 

Is jouw online platform goed beveiligd?

Wil je weten hoe je jouw website of online platform goed kunt beveiligen? Laten we praten over jouw unieke uitdagingen in een wereld vol cyberdreigingen.

Maak een afspraak bij React Online