Hoe kunnen we kinderen van groep 5 t/m 8 in drie kwartier iets meegeven van ons vakgebied? Dat hebben we vandaag mogen uitvinden op de Gerardusschool in Deurne. Elk jaar worden er specialisten rondom een bepaald onderwerp uitgenodigd om een workshop te geven voor deze jonge doelgroep. Dit keer het onderwerp: communicatie.
Websites bouwen, dat is toch wel onze core business, maar meekijken hoe je een website bouwt in drie kwartier is zelfs voor ons uitdagend! Laten we dan een andere weg in slaan en de kids laten zien hoe je tot een vlog komt, zeker voor deze doelgroep interessant aangezien veel van hen wel bekend zijn met de bekende vloggers van deze tijd. Robyn en Jean-Paul van React online leren de kids in twee workshops van drie kwartier hoe je een vlog maakt. De theorie houden we kort, we gaan direct aan de slag!
Als je kinderen van deze leeftijd vraagt of ze weten wat een website is, komen ze eigenlijk maar met een paar veel gebruikte sites. YouTube is bij de kinderen de meest bekende website, hier en daar noemt iemand Roblox.com of Friv.com (spelletjes site). Hun wereld online start dus vaak via het video platform dat veelvuldig gebruikt wordt voor het kijken naar vlogs, influencers en dierenfilmpjes. Laten we daar maar eens op inzoomen.
Maar weten ze dan ook wat een vlog is? Jazeker: Dylan Haegens, StukTV en Royalistic zijn de namen die we direct terug horen. De kinderen zijn al bekend met de materie. Leuk, daar haken we dan ook maar direct op in. We gaan een VLOG maken. Eerst een brainstormsessie: schrijf op een post-it welk onderwerp je zou willen terugzien in het filmpje. Samen hebben we al bedacht dat het zaken zouden kunnen zijn die niet mogen op school, maar je wel graag zou willen. Iedereen gaat aan de slag. Heel enthousiast wordt post-it voor post-it vol geschreven met leuke ideeën. Elk kind presenteert wat hij/zij bedacht heeft. We groeperen het geheel en de onderwerpen die op elkaar lijken voegen we samen op het bord. Nog even nummeren en BAM we hebben 5 topics voor de vlog!
Al doende leert men, dus hebben we in de 2e workshop de kids maar doorgeven dat ze ieder maximaal twee ideeën mogen inbrengen. ;-) Gezien de beperkte tijd geen slecht idee!
Na de twee brainstormsessies zijn de onderwerpen bekend, de groepjes gemaakt en gaan we aan de slag met de inhoud. De groepjes kiezen elk een onderwerp en mogen zelf bedenken wat ze voor de camera willen uitvoeren. Zo maakt bijvoorbeeld het ene groepje een toneelstukje en de ander een presentatie. Lekker creatief bezig zijn! In 10 minuten ontstaan zo vijf sketches voor de vlog. Nu opnemen, monteren en samen terugkijken. Maar ojee…redden we dat wel in de 20 minuten die nog over zijn? Zijn we al ooit zo snel tot een vlog gekomen?
Groepje 1 begint, maakt een toneelstukje over kattenkwaad in de klas en stiekem eten. Iemand speelt de leraar en de kids, ja die zijn zichzelf. En als het eerst schaap over de dam is volgen de rest van de filmpjes snel. De kinderen pakken de camera vast, filmen de optredens en leren zo van alles over ‘headroom’, symmetrie en compositie. Alle kinderen zijn aan bod geweest en nu in no-time alles bij elkaar brengen.
Gelukkig hebben we vooraf een sjabloon in iMovie klaargezet zodat we de filmpjes tussendoor alvast in de edit kunnen plaatsen om in de laatste minuten van de workshop te kunnen laten zien hoe graphics, titels, muziek en de opgenomen filmpjes samenkomen. In de klas lachen we om het grove resultaat dat we terug bij React online nog even finetunen om het daarna aan te leveren aan school.
Gelukkig zijn de privacy vragen aan de ouders vooraf al gesteld en kunnen we de leuke filmpjes via de social media op school en via React delen. We bedanken de Gerardusschool voor deze middag en hopen dat we een leuke en leerzame workshop hebben samengesteld voor de leerlingen!