julian-hochgesang-3-y9vq8uoxk-unsplash.jpg

Snelle zoekresultaten in Drupal 9 websites met Solr

Het kunnen doorzoeken van websites is nog altijd belangrijk. Achter het zoeken gaat een wereld van techniek schuil die ervoor zorgt dat mensen snel en makkelijk de juiste informatie kunnen vinden. Naast relevante zoekresultaten zijn spelling suggesties en gerelateerde content ook belangrijk. Daarmee zorg je ook dat mensen langer op je website blijven en krijg je inzicht in waar mensen naar op zoek zijn. Apache Solr is een razendsnelle open source zoekmachine die al deze verwachtingen waar kan maken. In deze tweeluik gaan we in op Solr en wat je eraan hebt.  

Voor veel mensen begint zoeken met Google. Andere veelgebruikte zoekmachines zijn Microsoft Bing en Duck Duck Go. Hoewel je gebruik kunt maken van Google om door je eigen website te zoeken, is dat vaak niet wenselijk. Je hebt dan geen invloed op hoe mensen kunnen zoeken en je beschikt ook niet over uiterst belangrijke zoekdata. Daarom is een 'lokale' zoekmachine, één die in de website zit nog steeds een belangrijke functionaliteit. Met Apache Solr en Drupal heb je een zeer krachtige combinatie die zorgt voor relevante zoekresultaten en zich aanpast naar jouw bezoekers.  

In dit eerste deel van de serie over Solr gaan we in op Apache Solr en de voordelen voor jouw gebruikers en bezoekers en voor jou als marketing manager of content specialist. Deel twee gaat over de technologie en de implementatie.  

Apache Solr 

Apache Solr (spreek uit: "solar") is een razendsnelle database geoptimaliseerd voor snelle zoekresultaten en veel content. Solr is heel stabiel en werkt perfect samen met Drupal. Ook filterweergaven kunnen heel snel door Solr worden weergegeven, waardoor je gemakkelijk op bijvoorbeeld categorieën of datums kunt filteren. Solr beschikt ook over een algoritme voor autocorrectie: voer je een zoekopdracht in met een woord dat niet klopt, dan krijg je automatische suggesties voor vergelijkbare zoektermen. Ook kun je aanverwante resultaten bieden: zoeken op 'slapen' geeft dus ook resultaten voor 'slaap', 'sliep' en 'verslapen'.  

Relevante content 

Door het inzetten van Solr kun je zelf inregelen hoe en waar mensen kunnen zoeken en kun je de zoekresultaten voor bezoekers optimaliseren. Daardoor vinden ze sneller relevante content en kun je ook meer en gerichter relevante content aanbieden. Ook krijg je daarmee inzicht in belangrijke data over waar men op zoekt en wat men wel en niet vindt. Daar kun je met je online platform dan weer op inspelen. Je hebt zelf de beschikking over die data, voor veel bedrijven vaak een voorwaarde. Uiteraard moet er voldoende relevante content zijn om te doorzoeken.   

Bij React Online zetten wij Solr in voor diverse opdrachtgevers. Wij helpen ze daarmee door hun klanten en bezoekers een optimale ervaring te bieden waarbij het snel en slim kunnen vinden van relevante informatie centraal staat. Meer over de technologie vind je in deel 2 van deze blogpost. Bel ons gerust of stuur een e-mail als je eens mee wilt kijken hoe dat bij ons in zijn werk gaat.  

Foto van  Julian Hochgesang / Unsplash

01 augustus 2022