Vrouw zit binnen in strandstoel op mobiele telefoon

Ondersteuning Drupal 7 verlengd tot 2025  

Vorige week werd bekend dat Drupal versie 7 ondersteunt blijft worden tot 2025. Hierdoor hebben organisaties die gebruik maken van Drupal 7 meer tijd om te upgraden. De zogenoemde End-of-Life werd al twee keer uitgesteld. Dit is de laatste keer dat dit gebeurt, volgens het Drupal Security Team. De ondersteuning wordt wel al geleidelijk afgeschaald. Het is daarom van belang om te upgraden naar de nieuwste Drupal versie. De overstap naar Drupal 10 vraagt de nodige investering die je beter niet op het laatste moment kunt doen. Het onderhouden en door ontwikkelen van nieuwere technologie is immers gemakkelijker.  

Drupal versie 7 kwam uit in 2011. Intussen is Drupal 10 de standaard. Bedrijven die nog gebruik maken van versie 7 maken dus gebruik van 12 jaar oude technologie. Volgens de statistieken maken nog ruim 400.000 websites wereldwijd gebruik van Drupal 7. Dat geeft aan dat Drupal aardig lang mee kan gaan. Aan de andere kant hebben die websites de stap nog niet gemaakt naar versie 8 (intussen al EOL), versie 9 (EOL op 1 november 2023) en versie 10, dat in december werd gelanceerd. Daar kunnen tal van redenen voor zijn, duidelijk is dat bedrijven nu echt aan de slag moeten om te zorgen dat hun online platform, goed, snel en veilig blijft.  

Duur onderhoud 

Het kost veel tijd en inspanning om verschillende versies te onderhouden. Dit geldt ook voor Drupal. Zowel de Drupal ontwikkelgemeenschap als leveranciers moeten de nodige kennis en ervaring in huis hebben (en ook de juiste software) om Drupal versie 7 te onderhouden. Ter vergelijking: Android apparaten worden doorgaans zo’n 3 jaar ondersteund, afhankelijk van de fabrikant van de telefoon of de Android variant. Apple ondersteunt iPhone en iPad iOS ongeveer 5 jaar. In de afgelopen tien jaar zijn er 8 Android versies uitgebracht, de laatste is versie 12. Doordat onderhoud en aanpassingen complexer en dus duurder worden, is het belangrijk om niet te wachten met upgraden.  

Ondersteuning wordt afgebouwd 

Het Drupal Security Team geeft aan dat de ondersteuning van Drupal 7 vanaf dit jaar al wordt afgebouwd. Zo worden beveilingslekken sneller openbaar gemaakt als er nog geen fix voor is. Ook krijgen modules die niet actief worden doorontwikkeld geen directe ondersteuning meer. Dit is een belangrijke risicoafweging om te maken wanneer jouw organisatie nog gebruik maakt van Drupal 7.  

 

Wordmark2_blue_RGB.png

Symfony 

Drupal maakt gebruik van andere technologie, zoals PHP. Toen Drupal 8 uitkwam werd de overstap gemaakt naar een ander PHP framework, Symfony. Ook die technologie heeft upgrades nodig en heeft ook een End-of-Life. De afhankelijkheden met onderliggende technologie maakt het blijven werken met Drupal 7 daarom een behoorlijke uitdaging.  

Symfony biedt veel technische voordelen voor Drupal. De stap naar Symfony als nieuwe motor onder Drupal betekent echter dat de upgrade van Drupal 7 ook meer kost dan latere versies. Zet je deze uit tegen de levensduur van 14 jaar, dan is deze investering juist relatief klein met wat een website of online platform nodig heeft. Het verdient aanbeveling om rekening te houden met een jaarlijkse investering om je online platform up-to-date te houden maar ook mee te groeien met trends en ontwikkelingen en nieuwe inzichten die je opdoet als je serieus bezig bent met je website. 

Drupal 8 en 9 EOL 

Vanaf versie 8 is de upgrade doorgaans (veel) eenvoudiger, als het online platform tenminste wordt bijgehouden en er netjes volgens standaarden wordt gewerkt. Drupal versie 8 werd in 2021 uitgefaseerd. Maakt jouw organisatie gebruik van Drupal 8? Neem dan snel contact op met jouw leverancier, want je loopt (beveilings)risico’s. Drupal 9 gebruikers hebben tot 1 november van dit jaar om te upgraden. Ook daar is haast geboden, want de digitale markt heeft doorgaans een volle planning.  

Wat kost een Drupal upgrade? 

Drupal 7 is doorgaans een grote stap: een groot deel van de website wordt vaak opnieuw gebouwd, vanwege de technische veranderingen die in ruim 10 jaar hebben plaatsgevonden. Niet alleen aan Drupal maar ook aan het web. Drupal 8 en 9 zijn doorgaans in enkele dagen te doen. Natuurlijk is het ook zo dat een upgrade vaak een goed moment is om te kijken naar de structuur en het gebruik van de website. Als dat op de schop gaat, dan is meer inspanning vereist. Een goed migratieplan helpt daarbij.  

Een goed migratieplan 

React Online heeft een proces ontwikkeld om content te migreren van Drupal 7 naar Drupal 10. Voor websites met veel content maken wij altijd een migratieplan zodat de content automatisch verplaatst wordt naar de nieuwe Drupal 10 website, inclusief behoud van links en afbeeldingen. Dit is gunstig voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zorgt ervoor dat content niet verloren gaat. De werking van Drupal blijft dan grotendeels hetzelfde. De investering is dan vooral in het moderniseren van de front-end. Zo heb je de content die je de afgelopen jaren hebt opgebouwd bewaard met de kans om de interactie met de bezoeker en de vormgeving te moderniseren.  

Wat gebeurt als je niets doet? 

Als er geen upgrade plaats vind gebeurt er waarschijnlijk niets en websites blijven gewoon werken. Het is echter niet aan te raden. Zonder upgrade loopt je online platform beveilingsrisico’s, aangezien er dan geen updates meer gaan uitkomen. Vrijwel elke website verwerkt persoonsgegevens en niemand wil het risico lopen om gehacked te worden. Daarnaast wordt het moeilijker om de website te kunnen blijven ondersteunen. Niet alle technologie blijft beschikbaar waardoor onderhoud en uitbreidingen onnodig duur worden of zelfs onmogelijk. Het is ook goed om te bedenken dat elke investering die je doet in een verouderd platform, mogelijk opnieuw gedaan moeten worden als je toch een upgrade gaat doen.  

Over Drupal  

Drupal is het open source Digital Experience Platform dat door veel bedrijven wordt gebruikt om snel, flexibel content te publiceren. Het grote voordeel van open source is dat het licentiekosten bespaart en content én code van jou blijft. De Drupal ontwikkelgemeenschap bestaat uit enkele tienduizenden ontwikkelaars wereldwijd die dagelijks samenwerken aan de doorontwikkeling van Drupal. Onder andere Slachtofferhulp Nederland, Ennatuurlijk en RTL Nieuws maken gebruik van Drupal.  

React Online

React Online realiseert digitale toepassingen en online platformen met Drupal. Met in-house Drupal expertise en een actieve rol in de Drupal gemeenschap biedt React Online alle expertise die nodig is wanneer je Drupal gebruikt of wilt upgraden. React Online zit in het bestuur van Stichting Drupal Nederland en organiseert internationale evenementen zoals Drupaljam en DrupalCon. Neem vrijblijvend contact op voor advies over een Drupal upgrade of het uitvoeren van een Quick Scan.  

Afbeelding ©Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0) 
16 juni 2023