13 juni 2014 doet de nieuwe e-commerce wetgeving zijn intrede. Deze wetgeving is het gevolg van de in 2011 vastgestelde Richtlijn Consumentenrechten (2-11/83/EC). Een wetgeving die een behoorlijke impact kan hebben op de werkwijze van internetondernemers. Belangrijk voor de internetondernemer is dat een overeenkomst met een consument nietig kan worden verklaard bij het niet nakomen van deze regelgeving. Ook kunnen er bestuursrechtelijke boetes worden opgelegd van 45.000 euro per overtreding.
De bestelknop moet eenduidig aangeven dat het om een betalingsverplichting gaat. Bijvoorbeeld door de tekst ‘Bestellen met betalingsverplichting’ in de knop te plaatsen. Vooraf aangevinkte regels (checkboxen) mogen niet meer; de consument moet zelf actief kiezen.
Na bestelling dient de e-retailer binnen 30 dagen te leveren, tenzij anders is overeengekomen. Deze levering komt tevens volledig voor risico van de internetondernemer, totdat de consument het product heeft ontvangen.
Wij adviseren altijd duidelijk en transparant richting de consument te communiceren over eventuele extra kosten. Nu is dit zelfs verplicht; portokosten moeten bijvoorbeeld het liefst in de winkelmand al worden aangegeven.
Ook de kosten voor de betaalmethode moeten voorafgaand aan de betaling helder zijn. Tevens mogen deze kosten niet hoger zijn dan de werkelijke kosten van de internetondernemer. Zijn de kosten niet gemeld? Dan hoeft de consument ze niet te betalen.
De termijn voor terugbetaling is teruggebracht van 30 dagen naar 14 dagen na het moment dat de consument de producten retour heeft gestuurd. Tevens heeft de EU een standaard retourformulier opgesteld dat de consument kan gebruiken. De consument betaalt voor de kosten van het retourneren. Hij moet hier vooraf wel over geïnformeerd zijn, anders betaalt de e-retailer.
Webshops mogen waardevermindering berekenen over producten die retour gestuurd zijn. Het is nog niet duidelijk hoe dit berekend moet worden. Wat als een barbecue al twee weken gebruikt is?