nick-bij-drupalcon-2019.jpg

Nick vertelt over DrupalCon Amsterdam 2019

Geweldig! Twee dagen rondlopen tussen de mede nerds Drupal ontwikkelaars, luisteren naar inspirerende keynotes en samen discussiëren over techniek en toepassing. Om tussen al deze presentaties en technische spar-sessies er nu maar één uit te lichten doet een beetje te min aan hoe inspirerend deze dagen voor mij zijn geweest. Maar toch doe ik dat.

CERN D8 Digital portfolio

Deze titel stond ook op de planning als naam van de presentatie. Omdat ik nogal een CERN-fanboy ben, koos ik om deze presentatie bij te wonen. En blij dat ik dat gedaan heb! Deze talk ging niet enkel over de website van CERN, een van de mooiste Drupal 8-websites in mijn beleving, maar ook over de technische uitdaging van het team. Meer dan zevenhonderd losse websites moesten worden samengevoegd onder één overkoepelend thema. De inhoud van deze websites liep van onderzoekresultaten en internationale technische collaboraties tot discussiefora.

Wat was er zo interessant aan deze talk over CERN?

Sitebuilding

Buiten dat CERN echt een prachtige website heeft, was het ook onder de moterkap een pareltje. De website is opgebouwd in vele lagen om zo alle losse websites en informatie die CERN te bieden heeft om te zetten naar een unieke Drupal 8-website met een eigen stijl.

structuur.jpg

Elke website is gebouwd op het standaard theme, maar heeft daarbij zijn eigen instellingen. Zo zijn heel veel componenten en kleine onderdelen per website aan te passen. Dit geeft je als site-builder veel controle over hoe je pagina er uiteindelijk uit komt te zien.

colorpicker.jpeg

Documentbeheer

CERN heeft speciaal voor haar websites een module ontwikkeld die ervoor zorgt dat de miljoenen bestanden die zij naast Drupal hebben, te gebruiken zijn op de websites. Deze module zorgt ervoor dat zij de bestanden niet dubbel op hoeven te slaan en dat maakt het makkelijker om documenten, afbeeldingen video’s en data te beheren. [ afbeelding CDN ] Voor de site-builder is dit makkelijk gemaakt, want men hoeft enkel de ID van een document of image in het Drupal 8 beheer te plakken. Drupal 8 pikt dit daarna vanzelf op. Wat hier voor mij helemaal uit sprong is dat bijna alles van de afbeelding ook al meteen ingevuld is. Niet meer nadenken over de alt-tag van de image en velden als copyright, datum, keywords etc.

cern-in-drupal.jpg

Kortom, ze hebben een grote hoeveelheid websites met immens veel functionaliteit en een bijna oneindige hoeveelheid inhoud beheersbaar gemaakt.

Terugkijken naar presentatie waarvan ik zo enthousiast werd?

 

22 november 2019