End-of-life Drupal 7 met één jaar uitgesteld

Door de impact die COVID-19 op de budgetten van vele organisaties heeft, heeft de Drupal Community en het Securityteam besloten om de end-of-life van Drupal 7 met één jaar uit te stellen. Dit wil zeggen dat beveiligingsupdates voor Drupal 7 nog tot november 2022 worden uitgegeven. Zie hier de officiële aankondiging.

Door deze verlengde ondersteuning van Drupal 7 hebben organisaties een jaar extra om de overstap naar Drupal 9 te maken. Deze verlenging past binnen de doelstelling van de Drupal Community van goed onderhouden, toegankelijke en veilige software.

Deze verlenging heeft geen impact voor Drupal 8, deze zal nog steeds in november 2021 end-of-life worden verklaard door de afhankelijkheid van onderliggende open source framewerk Symfonie 3. Drupal 8 kan echter, wanneer deze op de laatste versie draait, zonder al te veel moeite worden geüpgraded naar Drupal 9.

Upgrade Drupal 7

Er zijn nog veel websites die draaien op Drupal 7, hiervoor heeft een upgrade naar Drupal 9 een echt grote impact. Deze versie is inmiddels 10 jaar oud en de veiligheid is niet meer gewaarborgd na november 2022. 

Helaas is het niet zomaar mogelijk om Drupal 7 naar Drupal 9 te upgraden, hiervoor verschillende de technieken te veel van elkaar. Vooral de voorkant (design en werking) van de website moet volledig aangepakt worden. De upgrade gaat dan ook vaak gepaard met wijzigingen die toch al op de planning staan zoals een nieuwe look & feel, betere responsive weergave of andere structuur en techniek.

Graat mijn website eind 2022 dan offline?

Nee, de website blijft werken na end-of-life per november 2022. Er komen alleen geen nieuwe beveiligingsupdates meer uit. Dit kan dus een potentieel risico opleveren wanneer er een lek ontdekt wordt in de kern of een van de modules. Voor een zeer actieve website met opslag van persoons- en andere privacy-gevoelige informatie is het daarom zeker aan te bevelen om nu alvast na te denken over een upgrade.

Heb je een redelijk statische website in Drupal 7 waar niet veel aan veranderd dan kun je  ervoor kiezen om nog even niets te doen totdat je toe bent aan een migratie of een nieuwe website. We bevelen deze stap zeker niet aan, maar is voor sommige van onze relaties een optie. 

25 juni 2020