Media
Drupal beheer CMS
Tekst

End-of-life: Drupal 7 en Drupal 8

 

door Jean-Paul Vosmeer

op 30 juli 2021

Leestijd: ca. 2 minuten

Tekst

De ondersteuning van Drupal 7 en Drupal 8 stopt. Of, om in vaktermen te spreken, de end-of-life van Drupal 7 en 8 is in zicht. Naar verwachting zal iedereen in november van dit jaar overstappen naar Drupal 9. Wat betekent dit voor jou als klant van React Online? Werkt jouw website na november nog naar behoren? En welke opties heb je voor jouw website of applicatie? We leggen het je graag uit.

Waarom een upgrade? 

De ontwikkelingen in softwareland gaan razendsnel en websites en applicaties worden steeds complexer. Om als CMS-systeem te kunnen blijven voldoen aan de veranderende vraag is het nodig om zo nu en dan nieuwe technieken te omarmen. In softwareland wordt dit vaak aangeduid met een major versie-nummer. Een upgrade naar zo’n major versie kun je zien als een grote schoonmaak van verouderde technologieën en componenten. De voordelen? De software werkt sneller, is veiliger én gebruiksvriendelijker. 

Hoe werkt een upgrade? 

Het upgraden naar een major versie kan een behoorlijke impact hebben. In het verleden betekende een upgrade zelfs dat websites opnieuw ontwikkeld moesten worden. De Drupal-Community besloot daarom om, vanaf Drupal 8, een ander proces te volgen, waarbij de upgrade minder impact heeft. 

Drupal development eindstop versies 6, 7 en 8

Ter illustratie kun je jouw website voorstellen als een trein. Vroeger stond deze op een eigen route met een eindstop. Vanaf Drupal 8 is een nieuwe versie slechts een station op de route.

 

Upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9

Vanaf Drupal 8 is een upgrade een doorlopend proces. Dat betekent dat wanneer jouw minor versie up-to-date is, de stap naar de major versie niet zo groot is. Alleen de oude technologie hoeft dan vervangen of opgeruimd te worden. Zo kan jouw bedrijfskritische applicatie of website langer doorontwikkeld worden zonder al te veel energie te moeten steken in het ombouwen van functionaliteit.

Wil je weten wat dit voor jou betekent?

Neem contact op met Jean-Paul.

Jean-Paul Vosmeer - founder React Online