Speler van een videospel op een arcadekast

Drupaljam 2023 door de ogen van d’n designert 

React Online staat als Gold Sponsor dit jaar met een Arcadehal op Drupaljam Connected, de 19e editie van het jaarlijkse Drupal congres. Classic games als Pac-Man, Street Fighter en Donkey Kong passeren de revue. Reclame blokken, een introductie film, stickers en T-shirts met onze eigen Avatars erop doen de rest. React Online was nog nooit zo zichtbaar in de open source Drupal gemeenschap! Tussen de talks door is stickers uitdelen onderdeel van de dag. No problem! 

We zijn gaan treinen met het team “from the south” en de NS stelde daarbij niet teleur. Zelfs route terug was zonder zeuren, wauw! Was het dan helemaal vlekkeloos gegaan? Nope, onze dichtstbij wonende Reacter Joep kon vanwege hinder op het spoor helemaal niet met het OV reizen!  

Anyway… Het is inmiddels 9:20 uur. Na een vitale Kick-off door middel van een heuse percussie band (inclusief “van links naar rechts” uitvoering) is Drupaljam officieel van start gegaan. De Oekraïense (!) moderator Lenny Moskalyk praat de dag vandaag aan elkaar. Wat een leuk persoon trouwens.  

De Jam staat in het teken van “Connected” zijn. We hebben bezoekers uit heel Europa en met Engels als voertaal bij het gros van talks zijn we vooral ook internationaal Connected. 

IMG_5176.JPG

Legal protection of software  

De aansluitende eerste talk door Arnoud Engelfriet was al direct zeer interessant. Bezoekers worden direct geconfronteerd met de snelheid waarop technologie zich ontwikkelt en hoe moeilijk het is om deze ontwikkelingen met rechten te beteugelen. Gelukkig hebben we de rechten in de Europese Unie al een heel eind op orde. 

The Vital Workforce 

Next level samen werken, waarbij je inspeelt op de sterkten van een individu binnen het team. Dat neem je als vertrekpunt binnen je organisatie om te kunnen ontwikkelen en innoveren. Kort door de bocht genomen dan wel. Het is namelijk zoveel meer dan alleen dat, maar dat ter zijde. Zeker materie waarvan ik verwacht dat we het zullen embedden in onze workspace. Fijne talk, thanks Philip Lomans (Netvlies). 

Why understanding Brand strategy matters to developers

Iets schokkend nieuws voor een designer? Nee, niet persé.  Duidelijk? Dat zeker. Goed om te zien dat dergelijke niet “code” talks plaatsvinden op Drupaljam. 

Goed geregeld 

Drupaljam heeft met De Fabrique in Maarssen een fantastisch decor en de horeca stelt er nooit teleur. Applaus voor de organisatie, met onze eigen Jean-Paul Vosmeer aan boord. Samen met alle collega sponsoren hebben ze er weer een prachtig event van weten te maken. 

IMG_5196.JPG

Dries Buytaert - Q&A 

Valt er nog wat te vragen aan Dries de geestelijk vader van Drupal? Nee, eigenlijk niet. Maar, geef hem vanuit de USA (6 uur in de ochtend) een halve vraag en hij geeft je er een dubbel antwoord op terug. Voor mij persoonlijk geeft Dries Drupal een gezicht. En wel eentje van kwaliteit en betrouwbaarheid. Mooi, want dat zijn belangrijke eigenschappen voor dit stukje tooling dat wij onze klanten toevertrouwen. 

IMG_20230601_134145-op.jpg

Chat GPT for Drupal Content editors 

Implementatie door middel van CKE: genereren van tekst als ook vertalen.  Wat een ontwikkelingen zijn er toch gaande in het digitale domein…. ChatGPT en AI zijn vandaag met enig regelmaat gevallen en dat is niet geheel onterecht! Het gaat hard en onze maatschappij zal erdoor gaan veranderen.  

Onze Italiaanse en in Engeland residerende spreker deed hartstikke zijn best, maar het kwam niet echt uit de verf. We vielen er bijna bij in slaap, al zou je op voorhand zeggen dat dit onmogelijk is, want laten we wel wezen; het potentieel van AI en bijvoorbeeld ChatGPT is enorm. Dat geldt niet minder voor de integratie met Drupal. Hier gaan wij en onze klanten in de nabije toekomst zeker blij van worden! Dus… to be continued ;-) 

 

For good or for worse: making happy client relationships 

Onze eigen Imre Gmelig Meijling!
De dag zat packed met interessante talks… en zonder veren in Imre’s… ahum… te willen steken, was zijn talk duidelijk, helder en to the point. Wat kan die gast vertellen. Met een voltallig team zijn we het helemaal ondergaan. En beter nog; het is precies zoals we werken. Duidelijk en samen met onze klanten. Hier is een pay-off van een befaamde hamburgerketen van toepassing; I’m loving it ;-) 

IMG_5196.JPG

Middagbreak 

Inclusief het traditionele community foto-momentje.  PS Nog iemand een Arcade avatar sticker hebben? 

5 elephants and Celine Dion 

De afsluitende talk was er eens eentje buiten het Drupal domein, maar wel van een programmeur point of view. “Hack the planet”.  

Als je van deze cases geen inspiratie van krijgt, dan weet ik het niet meer. Zelfs al gaat het ook nog even over Celine Dion. Check it out op Hack the planet!  

Presentatie voor publiek

Work Hard, Play Hard 

Ach, de dag is niet voor bij zonder biertjes, socializen, het uit delen van campagne stickers en de Pub Quiz met Bert Boerland. Lachen, gieren en brullen voor “Drupalists”. 

En zoals dat dan gaat bij React Online, moet er toch nog even gezellig getafeld worden in Utrecht. Slachtoffer; Café Olivier en daarna de NS met de naweeën.  

Mensen spelen videogames

Wrap Up 

Veel info en een mooie ervaring rijker, sluiten we na een dag van 18 uur wederom af.  Voor liefhebbers: We hebben nog stickers op onze headquarters in Eindhoven. Had ik al verteld dat mijn lieftallige dochter Nova verantwoordelijk was voor de mooie designs? Bij deze.   

Ik zeg: Tot de volgende! 

02 juni 2023