Media
Introducing Drupal Starshot with logo and stars and space for background
Tekst

Drupal Starshot maakt het realiseren van complete Drupal websites zonder technische kennis toegankelijk. 

 

door Imre Gmelig Meijling

op 7 mei 2024

Leestijd: ca. 2 minuten

Tekst

Van 6 tot 10 mei vindt DrupalCon plaats in Portland in de VS. De internationale conferentie staat in het teken van het open source CMS Drupal. Experts en gebruikers vanuit de hele wereld komen bijeen om het laatste nieuws over Drupal en webtechnologie op te halen. Drupal-oprichter Dries Buytaert kondigde gisteren een compleet nieuw Drupal CMS aan, genaamd Drupal Starshot. 

Drupal wordt gebruikt voor het aansturen van websites en content gedreven online platformen. Het is één van de meest populaire content management systemen vanwege de flexibiliteit en lage kosten. Drupal is open source en heeft 1.3 miljoen gebruikers op drupal.org en ruim 100.000 experts die er een bijdrage aan leveren. Doordat zoveel mensen ermee werken, vindt er continu innovatie plaats en worden problemen snel opgelost. 

Tekst

DrupalCon

DrupalCon is de developers conferentie van Drupal. Experts, ontwikkelaars en gebruikers komen op het evenement om presentaties te geven, te volgen en kennis uit te wisselen. Het programma bestaat uit 100 presentaties over de technologie achter Drupal. Maar ook showcases, digitale innovaties en nieuwe bedrijfsvormen komen aan bod. Het is de gelegenheid voor om core ontwikkelaars te ontmoeten die daar fysiek samenwerken aan de volgende versie. DrupalCon vindt plaats in zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Eind september is de Europese editie in Barcelona. 

Tekst

Drupal Starshot

Gisteren maakte Buytaert in zijn Driesnote bekend dat na ruim 23 jaar dat er een compleet vernieuwde versie van Drupal komt die Drupal Starshot gaat heten. Deze Drupal versie is gebaseerd op de beste functionaliteiten uit de ruim 50 duizend modules (plugins) die in de laatste tien jaar zijn ontwikkeld en stelt organisaties in staat om veel sneller websites te ontwikkelen. 

Drupal Starshot zal naast het vertrouwde Drupal Core worden aangeboden op de thuisbasis drupal.org. Waar Drupal Core voor experts beschikbaar blijft, creëert Drupal Starshot kant-en-klare websites vanuit de browser. Gebruikers kunnen kiezen welke wensen en functionaliteiten zij willen hebben waarmee online platformen out-of-the-box kunnen worden gegenereerd. Nieuwe manieren om pagina’s te maken en automatische updates zijn standaard inbegrepen. 

Met Drupal Starshot kunnen organisaties veel sneller en gemakkelijker de kracht van Drupal ervaren en inzetten voor hun digitale ambities. Dit geeft een extra impuls aan de marketingstrategie en focus van de Drupal Association, die Drupal aanbiedt en de ontwikkelgemeenshap van tienduizenden ontwikkelaars ondersteunt. 

Tekst

Dries Buytaert

“We hebben dit krachtige platform ontwikkeld om robuuste websites mee te ontwikkelen. Met Drupal Starshot maken we Drupal toegankelijk voor iedereen, met name voor organisaties en mensen die geen Drupal ontwikkelaar zijn. Drupal Starshot moet met acht maanden op de markt komen.”

Media
Dries Buytaert on stage
Tekst

Inclusief en diversiteit

Drupal heeft inclusiviteit en diversiteit hoog op de agenda staan. Het is één van de beleidspunten waarop het inzet. Begin dit jaar richtte het samen met Wordpress, Joomla en Typo3 de Open Website Alliance op. De vier CMS’en zijn met elkaar goed voor ongeveer de helft van alle websites in de wereld. De strategische samenwerking zorgt voor een gezamenlijke wereldwijde inspanning op het gebruik van open source, zodat iedereen hier een bijdrage aan kan leveren. Het Open Web Manifesto dat hieraan ten grondslag ligt beoogt een veilig en inclusief web, zoals het ooit is bedacht. In tegenstelling tot cloud CMS-en, streeft Drupal naar het behoudt van controle en eigendom over je eigen content en data. Voor veel organisaties die een online platform laten maken is dit een belangrijke reden om voor Drupal te kiezen. 

Tekst

Veilig

Drupal heeft een actieve, internationale gemeenschap van professionals die dagelijks samenwerken op Drupal verbetering en innovaties. Doordat zoveel mensen ermee bezig zijn, worden problemen snel gedetecteerd en opgelost. Mede hierom staat Drupal bekend als een veilig en betrouwbaar content management systeem. De manier waarop informatiebeveiliging is georganiseerd wordt door Drupal gebruikende organisaties geprezen. 

Tekst

Drupal Association

Drupal wordt beheerd en ondersteund door de Drupal Association. De non-profit organisatie faciliteert en stimuleert het gebruik van Drupal. Zij organiseert evenementen voor ontwikkelaars en experts en biedt marketing en branding hulpmiddelen. De Drupal Association bepaalt de strategische koers en zet de lijnen op diverse werkgebieden, waaronder marketing, fundraising en devops. Het bestuur wordt vertegenwoordigd door mensen uit de hele wereld. React Online CEO Imre Gmelig Meijling is lid van de board of directors.

Afgelopen weekend kwam het bestuur samen in de Verenigde Staten, Imre was daarbij. 

Tekst

Drupal Starshot presentatie

Bekijk hier de Driesnote van Drupal oprichter Dries Buytaert die hij gaf op 6 mei 2024 op DrupalCon in Portland. 

Media
Drupal experts

Wij hebben ervaren Drupal ontwikkelaars en zijn actief in de Nederlandse en internationale Drupal gemeenschap. Meer weten?

Blik fris van boven, met React Online logo